•  

    Personal Data Protection Notice

     

    We, UMW Industries (1985) Sdn. Bhd. (“UMW”) and our related companies, subsidiaries, associate companies and affiliates (“UMW”) appreciate and respect your privacy. By this Personal Data Protection Notice (“Notice”), we intend to explain how we collect and handle your personal data in the light of the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). Please note that we may amend this Notice at any time and any such amendment will be notified via our website or by email or through any other suitable modes of communication.

    By signing the acknowledgement section of this Notice, you consent to UMW processing your personal data in the manner set out in this Notice.

    (1) Personal Data

    1.1 Type of personal data

    Personal data means any information which relates to you and which was collected by or provided to UMW for the purposes stated in Section (2) below.

    Personal data may include but is not limited to your name, contact details, address, identification card number, identification documents, financial and banking account details, closed circuit television (“CCTV”) or security recordings ( images, photographs and video recordings), location tracking or global positioning system (“GPS”) information, photographs, nationality , age, gender, signature, ethnicity, professional experience, professional qualification, business information, past transactions with UMW, past experience in dealing with UMW, recordings of your voice from calls made to UMW, work permit number, NRIC details, passport details, designation and any other personal data that you provide to us for the purpose of the commercial transaction between us.

     

    1.2 Source of personal data

      1. Customer or potential customer: UMW collects your personal data directly from you or indirectly from third parties, public domain, UMW’s website or searches carried out or information obtained from any regulatory or credit reporting agency. For example:

     

        • when you contact us directly through UMW’s authorised dealers, authorised distributors and /or branches;
        • when you contact us directly and/or through UMW’s website and / or customer service team, for example, upon enquiry of our products and / or services;
        • through marketing activities or events that you participate in, for example surveys conducted at road shows, exhibitions and / or business card collections via fish bowl method;
        • through third parties such as our business partners;
        • service provider engaged by UMW and / or your agents;
        • through regulatory authorities, credit rating agencies and/or credit reporting agencies;
        • when we are assessing your credibility;
        • through “cookies” from the use of UMW’s website;
        • when you send us completed enquiry, documents and / or credit application forms;
        • obtained from the public domain;
        • obtained through any events or activities that you attend or participate in;
        • obtained from calls made to UMW; and
        • obtained from CCTV or security recordings (images, photographs and video recordings).

     

    1. Dealer, vendor, supplier or service provider: UMW collects your personal data directly from you or indirectly from third parties, public domain, your employer or searches carried out or information obtained from any regulatory or credit reporting agency. For example:
      • when you contact us through UMW’s website or directly in relation to any commercial transaction;
      • when tendering for projects;
      • when you send us completed enquiry, documents and / or credit application forms;
      • when we are assessing your credibility;
      • service provider engaged by UMW and / or your agents;
      • through third parties such as our business partners ;
      • through “cookies” from the use of UMW’s website;
      • through regulatory authorities, credit rating agencies and/or credit reporting agencies;
      • obtained from the public domain;
      • obtained through any events or functions that you attend or participate in;
      • obtained from calls made to UMW; and
      • obtained from CCTV or security recordings (images, photographs and video recordings).

     

    1.3 Obligatory personal data

    All information requested from you is obligatory to be provided by you unless stated otherwise.

    Should you fail to provide the obligatory information, we may be unable to:

    (i) provide you with the relevant product or services requested for; or (ii)     process the relevant commercial transactions.

     

    (2) Purposes for collecting and further processing (including disclosing) your personal data

      • Customer or potential customer: Your personal data is collected and further processed as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:
        1. to process your order to purchase our products and / or services;
        2. to provide you with the product, services or information requested;
        3. to contact you regarding product information, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials at your request*;
        4. to provide you with after-sales services;
        5. for UMW’s internal records management;
        6. to carry out market analysis and/or research and/or customer profiling to gauge the market trends and/or statistical analysis and/or data analysis;
        7. to provide you with customer support;
        8. to facilitate your participation in any contest, event and / or membership programme;
        9. to ensure that the content of UMW’s website is presented in the most effective manner for you and for your computer and / or device;
        10. to improve the quality of UMW’s products and /or services;
        11. to provide assistance on your loan application and / or insurance related matters in relation to the purchase of our products and/or procurement of our service;
        12. to operate our premises in a manner which is physically safe, secure and befitting of health and safety requirements;
        13. to support the business, financial and risk monitoring, planning and decision making of UMW and the UMW Group of Companies;
        14. for internal investigations, audit or security purposes;
        15. to comply with UMW’s legal and regulatory obligations in the conduct of its business;
        16. to comply with laws and regulations;
        17. for the purpose of enforcing our legal rights and/or obtaining legal advice;
        18. to manage and maintain your credit facility and/or credit account with us;
        19. to process, consider and/or give effect to the commercial transaction between us;
        20. to assess your creditworthiness;
        21. to give effect to the sale and purchase of products and services;
        22. to consider your request for a credit facility and/or your credit account application;
        23. to grant you a credit facility and/or credit account;
        24. to process your request for a credit facility and/or your credit account application;
        25. to extend invitations to events and activities of UMW and/or the UMW Group of Companies;
        26. for preparation and execution of legal documents;
        27. for UMW and the UMW Group of Companies business continuity management plans and procedures;
        28. to conduct due diligence and/or assessment for the purpose of deciding on whether to engage in a commercial transaction with you;
        29. for background and security screenings;
        30. for payment, accounting and tax;
        31. for administrative and operational purpose;
        32. for security and access within UMW;
        33. for contact purposes;
        34. for investigating, reporting, preventing any(or potentially)fraudulent, criminal, prohibited and/or suspicious transactions or activities;
        35. for insurance purposes;
        36. where you attend any of UMW’s and/or the UMW Group of Companies events or activities , for the publication of your picture, testimonial, opinions, voice and/or video recordings captured during such events or activities in any media and material for UMW’s and/or the UMW Group of Companies promotional , marketing and publicity purposes;
        37. to facilitate your participation in events and/or activities of UMW and/or the UMW Group of Companies;
        38. to respond to your comments, questions and requests;
        39. for identification and verification purpose;
        40. for compliance with UMW and the UMW Group of Companies internal policies;
        41. to defend UMW’s rights under law and the commercial transaction between us;
        42. conflict of interest reporting;and
        43. for any other purpose that is incidental, ancillary or in furtherance to the above purposes.

    **You may opt-out from receiving such advertising, marketing or promotional material at any time. You may select the unsubscribe option provided in UMW’s email blasts or you may contact UMW at the details provided in Section (7) below.

    • Dealer, vendor, supplier or service provider: Your personal data is collected and further processed as required or permitted by law and to give effect to the requested commercial transaction, including the following:
      1. to administer and give effect to the commercial transaction (such as dealership agreement, supply of products or services, tender award, contract for service and / or consignment agreement);
      2. to provide you with support including dealer support for dealers;
      3. to assess your creditworthiness;
      4. to process any payment related to the commercial transaction;
      5. for internal investigations, audit or security purposes;
      6. to comply with UMW’s legal and regulatory obligations in the conduct of its business;
      7. to support the business, financial and risk monitoring, planning and decision making of UMW and the UMW Group of Companies;
      8. to ensure that the content from our website is presented in the most effective manner for you and for your computer and / or device;
      9. for UMW’s internal records management;
      10. for the purpose of enforcing our legal rights and/or obtaining legal advice;
      11. to comply with laws and regulations ;
      12. to manage and maintain your credit facility and/credit account with us;
      13. to consider your request for a credit facility and/or your credit account application;  
      14. to grant you a credit facility and/or credit account;
      15. to process your request for a credit facility and/or your credit account application;
      16. to operate UMW’s premises in a manner which is physically safe, secure and befitting of health and safety requirements;
      17. to facilitate your registration as a dealer, vendor, supplier and/or service provider of UMW
    1. invitation for the submission of tenders and evaluation of tenders ;
    2. evaluation and assessment of your continued provisioning of products and services to UMW
    1. to maintain UMW’s and the UMW Group of Companies Procure to Pay database or any other dealer, vendor, supplier or service provider related portals and directories of UMW
    1. to extend invitations to events and activities of UMW and/or the UMW Group of Companies;
    2. preparation and execution of legal documents;
    3. to conduct due diligence and/or assessment for the purpose of deciding on whether to engage in a commercial transaction  with you;
    4. for UMW and the UMW Group of Companies business continuity management plans and procedures;
    5. for background and security screenings;
    6. payment, accounting and tax;
    7. for administrative and operational purpose;
    8. for security and access within UMW;
    9. evaluation of bids and/or proposals submitted during any tender exercise;
    10. contact purposes;
    11. investigating, reporting, preventing any(or potentially)fraudulent, criminal, prohibited and/or suspicious transactions or activities;
    12. for insurance purposes;
    13. where you attend any of UMW’s and/or the UMW Group of Companies events or activities , for the publication of your picture, testimonial, opinions, voice and/or video recordings captured during such events or activities in any media and material for UMW’s and/or the UMW Group of Companies promotional , marketing and publicity purposes;
    14. to facilitate your participation in events and/or activities of UMW and/or the UMW Group of Companies;
    15. to respond to your comments, questions and requests;
    16. for identification and verification purpose;
    17. for compliance with UMW and the UMW Group of Companies internal policies;
    18. defending UMW’s rights under law and the commercial transaction between us;
    19. for assessment in regards to the award of a project, contract and/or business venture applied for;
    20. for any dealer, vendor, supplier or service provider programmes;
    21. for research, statistical and/or data analysis;
    22. conflict of interest reporting; and
    23. for any other purpose that is incidental, ancillary or in furtherance to the above purposes

    For the avoidance of doubt, “UMW Group of Companies” means all entities within the UMW Holdings Berhad group of companies including its related companies, subsidiaries, and associated companies.

     

    (3) Sensitive Information(if applicable)

     

    By signing the acknowledgement section of this Notice, you give your explicit consent to UMW to process your sensitive personal data such as your misconducts (if any) for the purpose described above or as required by law.

    UMW may also obtain your sensitive personal data from other parties when it is allowed by law.

     

    (4) Disclosure or transfer of personal data (within or outside of Malaysia)

     

    Your personal data provided to us may be disclosed or transferred to the following classes of third parties (within or outside of Malaysia) as required under the law or pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the purposes stated in Section (2) or directly related to the purposes stated in Section (2):

    1. entities within the UMW Group of Companies;
    2. potential or actual purchasers, successors-in-title of the business or share (wholly or in part) of UMW (including their advisers and representatives) as a result of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organisation;
    3. UMW authorised dealers, UMW authorised distributors and UMW parts supplier;
    4. government departments or agencies, statutory authorities and industry regulators;
    5. any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a competent government agency, court orders ,legal processes or law;
    6. law enforcement agencies;
    7. third parties appointed by us to provide services or products to us or on our behalf (including without limitation advisors, auditor, lawyer, company secretary, service providers, printing company, telecommunications company, contractor, events and training organisers and other providers) ;
    8. any party standing as guarantor for the credit facility, credit account, and/or credit application granted by us to you;
    9. agents and service providers who provide services relating to the purposes for which the personal data is collected, including data processing services;
    10. any person who is under a duty of confidentiality and/or who has undertaken the responsibility to keep such data confidential;
    11. any actual or proposed assignee, participant, sub-participant or transferee of any of UMW’s rights or obligations;and
    12. other parties, in respect of whom you have consented to the disclosure of your personal data.

     

    (5) Websites

     

    5.1 Links to other sites

    Links to other sites may be provided on UMW’s website for your convenience and information. These sites may have their own privacy statement and UMW do not control, recommend or endorse these sites and UMW will not be held responsible for these sites or their contents. As such, UMW encourages you to read the privacy policies of these sites.

     

    5.2 Location enabled products or applications

    Location enabled products or applications transmit your location information to us. UMW will not use the information sent or provided by you for any other purposes other than to provide the services or products you requested. Location enabled features are opt-in and you have control over your participation and can turn these services off at any time or uninstall them.

    Some mobile applications will utilise Google Analytics (or a similar tool) to help UMW serve you through improved products and services and revisions to the mobile applications. The information collected will not allow UMW to identify you. It may, however, let us know anonymously, the services and products most searched by you within the application as well as device type used and your country of origin.

     

    5.3 Cookies

    When you visit UMW’s website, “cookies”, which is a text file placed into the memory of your computer, may be used. UMW may be able to collect the following information during your visit to our website and / or the fully qualified domain name from which you accessed our site, or alternatively, through your internet protocol (“IP”) address:

    • the date and time in which you accessed our website;
    • the URL of any webpage from which you accessed our website; and
    • the web browser which you are using and the web pages which you have accessed.

    Some websites may require you to provide a limited amount of information in order to obtain the products or services you requested (i.e. name, email address, contact number). This personal data will only be used for its intended purpose only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services.

     

    (6) Right to access and correct personal data

     

    You have the right to access and correct your personal data held by us. We will make every endeavour to ensure your personal data is accurate and up-to-date and therefore we ask that you notify us directly via the contact details provided in Section (7) below if there are any changes to your personal data.

     

    (7) Limiting the processing of personal data, further enquiries and complaints

    If:

    • you would like to request access or correct your personal data;
    • you would like to obtain further information on how to limit the processing of your personal data;
    • you have any query; or
    • you would like to make a complaint in respect of your personal data,

    you may contact:-

    PDPA Personnel

    Phone     : 603-5163 3800 (Mondays to Friday 8.30am – 5.00 pm excluding public holidays)

    Email      : umwi_pdpa@umw.com.my

     

    Where you elect to contact UMW via telephone, please also send UMW an e-mail for UMW’s verification and record purposes. UMW shall proceed to address your concerns as soon as practicable upon receipt of your request. Any request for access or correction of personal data may be subject to a fee and will be subject to the prevailing data protection laws in Malaysia

     

    (8) Conflict

    In the event of any conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version of this Notice shall prevail.


  •  

    Notis Perlindungan Data Peribadi

     

    Kami, di UMW Industries (1985) Sdn. Bhd. (“UMW”) dan  syarikat-syarikat berkaitan , anak- anak syarikat ,syarikat bersekutu dan syarikat berkenaan kami (“UMW”) menghargai dan menghormati privasi anda. Dengan Notis Perlindungan Data Peribadi (“Notis”) ini, kami ingin menjelaskan bagaimana kami mengumpul dan mengendalikan data peribadi anda berikutan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Sila ambil perhatian bahawa kami boleh meminda Notis ini pada bila-bila masa dan sebarang pemindaan akan dimaklumkan melalui laman web kami atau melalui e-mel atau melalui kaedah komunikasi lain yang bersesuaian.

    Dengan menandatangani bahagian pengakuan Notis ini, anda bersetuju dengan UMW memproses data peribadi anda seperti yang tertera dalam Notis ini.

    (1)      Data Peribadi

     

    1.1 Jenis data peribadi

     

    Data peribadi bermakna sebarang maklumat yang berkaitan dengan anda dan yang dikumpul oleh atau dibekalkan kepada UMW bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen (2) di bawah.

    Data peribadi boleh termasuk tetapi tidak terhad kepada nama anda, butir-butir perhubungan, alamat, nombor kad pengenalan,dokumen pengenalan, butir-butir kewangan dan perbankan, rakaman-rakaman televisyen litar tertutup (“CCTV”) atau sekuriti(imej,gambar dan rakaman video), penjejakan lokasi atau maklumat sistem kedudukan global (“GPS”), gambar,kewarganegaraan,umur,jantina,tandatangan,etnik,pengalaman profesional, kelayakan profesional,maklumat perniagaan,urusniaga masa lalu anda dengan UMW,pengalaman masa lalu dalam berurusan dengan UMW,rakaman suara anda daripada panggilan yang dibuat kepada UMW,nombor permit kerja,butir-butir kad pengenalan, butir-butir passport, jawatan dan apa-apa data peribadi lain yang anda berikan kepada kami untuk tujuan transaksi komersial di antara kita.

    1.2 Sumber data peribadi

    • Pelanggan atau bakal pelanggan: UMW mengumpul data peribadi anda secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada pihak-pihak ketiga, domain awam, laman web UMW atau carian-carian yang dijalankan atau maklumat yang diperolehi daripada manamana agensi-agensi kawalselia atau agensi-agensi laporan kredit. Seperti contoh:
      • apabila anda menghubungi kami secara terus melalui “dealer” yang diberikuasa, pengedarpengedar diberikuasa dan / atau cawangan-cawangan UMW;
      • apabila anda menghubungi kami secara terus dan/atau melalui laman web UMW dan / atau pasukan khidmat pelanggan, seperti contoh, melalui pertanyaan tentang produk-produk dan / atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
      • melalui aktiviti-aktiviti pemasaran atau acara-acara yang anda sertai, seperti contoh kajiselidik-kajiselidik yang dijalankan di pameran-pameran bergerak, pameran-pameran dan /atau pengumpulan kad perniagaan melalui kaedah balang ikan;
      • melalui pihak-pihak ketiga seperti rakan-rakan kongsi perniagaan kami;
      • pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh UMW dan/atau agen-agen anda;
      • melalui pihak-pihak berkuasa kawalselia, agensi penarafan kredit dan/atau agensi pelaporan kredit;
      • apabila kami menilai kredibiliti anda;
      • melalui “cookies” daripada penggunaan laman web UMW;
      • apabila anda menghantar kepada kami pertanyaan yang lengkap,dokumen dan / atau borang-borang permohonan kredit;
      • yang diperolehi daripada domain awam;
      • diperoleh daripada sebarang aktiviti atau acara yang anda hadiri atau sertai;
      • diperoleh daripada panggilan yang dibuat kepada UMW;dan
      • diperoleh daripada rakaman CCTV atau rakaman sekuriti(imej, gambar-gambar dan rakaman video).
    • “Dealer”, “vendor”, pembekal atau pembekal perkhidmatan: UMW mengumpul data peribadi anda secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada pihak-pihak ketiga, domain awam, majikan anda atau carian-carian yang dijalankan atau maklumat yang diperolehi daripada mana-mana agensi-agensi kawalselia atau agensi-agensi laporan kredit. Seperti contoh:
      • apabila anda menghubungi kami melalui laman web UMW atau secara terus berkenaan dengan mana-mana transaksi komersial;
      • apabila anda tender untuk projek-projek;
      • apabila anda menghantar kepada kami pertanyaan yang lengkap, dokumen dan / atau borang-borang permohonan kredit;
      • apabila kami menilai kredibiliti anda;
      • pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh UMW dan/atau ejen anda;
      • melalui pihak-pihak ketiga seperti rakan-rakan kongsi perniagaan kami;
      • melalui “cookies” daripada penggunaan laman web UMW;
      • melalui pihak-pihak berkuasa kawalselia, agensi penarafan kredit dan/atau agensi pelaporan kredit;
      • yang diperolehi daripada domain awam;
      • diperoleh daripada sebarang acara atau aktiviti yang anda hadiri atau sertai;
      • diperoleh daripada panggilan yang dibuat kepada UMW;dan
      • diperoleh daripada rakaman CCTV atau rakaman sekuriti (imej, gambar-gambar dan rakaman video).

     

    1.3 Data peribadi wajib

     

    Semua maklumat yang diminta daripada anda adalah wajib untuk anda bekalkan melainkan dinyatakan sebaliknya.

    Sekiranya anda gagal untuk membekalkan maklumat wajib, kami mungkin tidak akan dapat:

    • membekalkan anda dengan produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan relevan yang diminta;atau
    • memproses transaksi komersial yang relevan.

     

     

    (2) Tujuan-tujuan untuk pengumpulan dan pemprosesan lanjut (termasuk penzahiran) dataperibadi anda

     

    • Pelanggan atau bakal pelanggan: Data peribadi anda akan dikumpul dan selanjutnya diproses sebagaimana yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk memberi kesan kepada transaksi komersial yang diminta, termasuk yang berikut:
    1. untuk memproses pesanan anda untuk membeli produk-produk dan / atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
    2. untuk membekalkan anda dengan produk,perkhidmatan-perkhidmatan atau maklumat yang diminta;
    3. untuk menghubungi anda tentang maklumat produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi-promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahanbahan komersial atas permintaan anda*;
    4. untuk membekalkan anda dengan perkhidmatan selepas jualan;
    5. untuk pengurusan rekod-rekod dalaman UMW;
    6. untuk menjalankan analisis pemasaran dan/atau penyelidikan dan/atau pemprofilan pelanggan untuk mengukur aliran pasaran dan/atau analisis statistic dan/atau analisis data;
    7. untuk membekalkan anda dengan sokongan pelanggan;
    8. untuk memudahkan penyertaan anda dalam mana-mana pertandingan, acara dan / atau program keahlian;
    9. untuk memastikan bahawa kandungan laman web UMW dipamerkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan / atau peranti anda;
    10. untuk meningkatkan kualiti produk-produk dan / atau perkhidmatan-perkhidmatan UMW;
    11. untuk membekalkan bantuan kepada permohonan pinjaman anda dan / atau perkaraperkara berkaitan dengan insuran berkenaan dengan pembelian produk-produk kami dan/atau perolehan perkhidmatan kami;
    12. untuk mengendalikan premis-premis kami dalam suatu cara yang selamat secara fizikal, terjamin dan bersesuaian dengan keperluan-keperluan kesihatan dan keselamatan;
    13. untuk menyokong perniagaan, pemantauan kewangan dan risiko, perancangan dan membuat keputusan untuk UMW dan Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW ;
    14. untuk penyiasatan dalaman, audit atau tujuan-tujuan sekuriti;
    15. untuk mematuhi obligasi undang-undang dan kawal selia UMW dalam menjalankan perniagaannya.;
    16. untuk mematuhi undang – undang dan peraturan;
    17. bagi tujuan menguatkuasa hak-hak perundangan kami dan/atau mendapatkan nasihat undang-undang;
    18. untuk mengurus dan mengekalkan kemudahan credit dan/atau credit akaun anda dengan kami;
    19. memproses, menimbang dan / atau melaksanakan transaksi komersial antara kita;
    20. untuk menilai kelayakan kredit anda;
    21. untuk memberi kesan kepada penjualan dan pembelian produk dan perkhidmatan;
    22. mempertimbangkan permintaan anda untuk kemudahan kredit dan / atau permohonan akaun kredit anda;
    23. untuk memberikan anda  kemudahan kredit dan / atau akaun kredit;
    24. untuk memproses permintaan kemudahan credit anda dan/atau permohanan akaun credit anda;
    25. untuk melanjutkan jemputan untuk acara-acara dan aktiviti-aktiviti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    26. penyediaan dan perlaksanaan dokumen undang-undang;
    27. untuk pelan dan prosedur pengurusan penerusan perniagaan (business continuity management) UMW dan Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    28. untuk menjalankan usaha wajar(due diligence) dan/atau penilaian bagi tujuan menentukan sama ada untuk terlibat dalam transaksi komersial dengan anda;
    29. untuk pemeriksaan latar belakang dan sekuriti;
    30. untuk pembayaran, perakaunan dan percukaian;
    31. untuk tujuan pentadbiran dan operasi;
    32. untuk keselamatan dan akses dalam UMW;
    33. untuk tujuan perhubungan;
    34. untuk menyiasat, melapor, mencegah apa-apa (atau yang berpotensi) urus niaga atau aktiviti penipuan, jenayah , yang dilarang dan/atau yang mencurigakan;
    35. untuk tujuan insurans;
    36. di mana anda menghadiri apa-apa acara atau aktiviti-aktiviti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW, untuk penerbitan gambar,testimony, pendapat, rakaman suara dan/atau video anda yang diambil semasa acara atau aktiviti itu dalam mana-mana media dan bahan-bahan untuk tujuan promosi, pemasaran dan publisiti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    37. untuk memudahkan penyertaan anda dalam acara-acara dan/atau aktiviti-aktiviti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    38. untuk bertindak balas kepada komen, soalan dan permintaan anda;
    39. untuk tujuan pengenalan dan pengesahan;
    40. untuk mematuhi polisi dalaman UMW dan Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    41. untuk mempertahankan hak-hak UMW di bawah undang-undang dan transaksi komersial di antara kita;
    42. pelaporan konflik kepentingan ; dan
    43. bagi apa-apa tujuan lain yang bersampingan, berdampingan atau selanjutan dengan tujuan di atas.

     

    *Anda boleh memilih keluar daripada menerima bahan-bahan pengiklanan, pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam emel UMW atau anda boleh menghubungi UMW melalui butir-butir yang dibekalkan dalam Seksyen (7) di bawah.

     

    • “Dealer”, “vendor”, pembekal atau pembekal perkhidmatan: Data peribadi anda akan dikumpul dan selanjutnya diproses sebagaimana yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk memberi kesan kepada transaksi komersial yang diminta, termasuk yang berikut:
    1. untuk mengurus dan memberi kesan kepada transaksi komersial (seperti perjanjian “dealership”,pembekalan produk atau perkhidmatan,anugerah tender, kontrak untuk perkhidmatan dan/atau perjanjian konsainan);
    2. untuk membekalkan anda dengan sokongan termasuk sokongan “dealer” untuk “dealer”;
    1. untuk memproses kelayakan kredit anda;
    2. untuk memproses mana-mana bayaran berkenaan dengan transaksi komersial;
    3. untuk penyiasatan dalaman, audit atau tujuan-tujuan sekuriti;
    4. untuk mematuhi obligasi undang-undang dan kawal selia UMW dalam menjalankan perniagaannya;
    5. untuk menyokong perniagaan, pemantauan kewangan dan risiko, perancangan dan membuat keputusan untuk UMW dan Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    6. untuk memastikan bahawa kandungan laman web kami dipamerkan dalam suatu cara yang paling berkesan untuk anda dan untuk komputer dan / atau peranti anda;
    7. untuk pengurusan rekod-rekod dalaman UMW;
    8. bagi tujuan menguatkuasa hak-hak perundangan kami dan/atau mendapatkan nasihat undang- undang;
    9. untuk mematuhi undang – undang dan peraturan;
    10. untuk mengurus dan mengekalkan kemudahan credit dan/atau credit akaun anda dengan kami;
    11. mempertimbangkan permintaan anda untuk kemudahan kredit dan / atau permohonan akaun kredit anda;
    12. untuk memberikan anda  kemudahan kredit dan / atau akaun kredit ;
    13. untuk memproses permintaan kemudahan credit anda dan/atau permohanan akaun kredit anda;
    14. untuk mengendalikan premis UMW dengan cara yang selamat secara fizikal, terjamin dan bersesuaian dengan keperluan kesihatan dan keselamatan;
    15. untuk memudahkan proses pendaftaran anda sebagai “dealer”,”vendor”, pembekal dan/atau pembekal perkhidmatan UMW;
    16. jemputan untuk mengemukakan tender dan penilaian bagi tender;
    17. menilai dan menaksirkan pembekalan produk dan perkhidmatan anda yang berterusan kepada UMW;
    18. untuk mengekalkan pangkalan data Procure to Pay UMW dan Kumpulan SyarikatSyarikat UMW atau mana-mana portal dan direktori lain UMW yang berkaitan dengan “dealer”, “vendor” , pembekal atau pembekal perkhidmatan;
    1. untuk melanjutkan jemputan untuk acara-acara dan aktiviti-aktiviti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    2. penyediaan dan perlaksanaan dokumen undang-undang;
    3. untuk menjalankan usaha wajar(due diligence) dan/atau penilaian bagi tujuan menentukan sama ada untuk terlibat dalam transaksi komersial dengan anda;
    4. untuk pelan dan prosedur pengurusan pernerusan perniagaan(business continuity management) UMW dan Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    5. untuk pemeriksaan latar belakang dan sekuriti;
    6. pembayaran, perakaunan dan percukaian;
    7. untuk tujuan pentadbiran dan operasi;
    8. untuk keselamatan dan akses dalam UMW;
    9. penilaian tawaran dan/atau cadangan yang dikemukakan dalam mana-mana tender;
    10. tujuan perhubungan;
    11. menyiasat,melapor, mencegah apa-apa (atau yang berpotensi) urus niaga atau aktiviti penipuan , jenayah, yang dilarang dan/atau yang mencurigakan;
    12. untuk tujuan insurans;
    13. di mana anda menghadiri apa-apa acara atau aktiviti-aktiviti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW, untuk penerbitan gambar,testimony, pendapat, rakaman suara dan/atau video anda yang diambil semasa acara atau aktiviti itu dalam mana-mana media dan bahan-bahan untuk tujuan promosi, pemasaran dan publisiti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    14. untuk memudahkah penyertaan anda dalam acara-acara dan aktiviti-akiviti UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    15. untuk bertindak balas kepada komen, soalan dan permintaan anda;
    16. bagi tujuan pengenalan dan pengesahan;
    17. untuk mematuhi polisi dalaman UMW dan/atau Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    18. untuk mempertahankan hak-hak UMW di bawah undang-undang dan transaksi komersial di antara kita;
    19. untuk penilaian dalam hal penganugerahan projek , kontrak dan/atau usahasama urusniaga yang dipohon;
    20. untuk apa-apa program “dealer”,”vendor”, pembekal atau pembekal perkhidmatan;
    21. bagi penyelidikan, statistic dan/atau analisis data;
    22. pelaporan konflik kepentingan; dan
    23. bagi apa-apa tujuan lain yang bersampingan, berdampingan atau selanjutan dengan tujuan di atas.

    Bagi mengelakkan apa-apa keraguan “Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW” bermaksud semua entiti dalam kumpulan syarikat UMW Holdings Berhad termasuk syarikat-syarikat berkaitan, anak syarikat, dan syarikat-syarikat bersekutu.

     

    (3) Maklumat Sensitif (jika berkenaan)

    Dengan menandatangani bahagian pengakuan Notis ini, anda memberikan persetujuan nyata anda kepada UMW untuk memproses data peribadi sensitif anda seperti salah laku anda (jika ada) bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas atau seperti yang diperlukan oleh undangundang.

    UMW juga mungkin akan mendapatkan data peribadi anda daripada pihak-pihak lain apabila ia dibenarkan di bawah undang-undang.

    (4) Penzahiran atau pemindahan data peribadi (di dalam atau luar Malaysia)

    Data peribadi anda boleh dizahirkan atau dipindahkan kepada kelas-kelas pihak ketiga yang berikut (di dalam atau luar Malaysia) sebagaimana yang diperlukan di bawah undang-undang atau berikutan dengan hubungan kontraktual yang relevan (seperti contoh, di mana kami melantik pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau untuk tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan dalam Seksyen (2) atau berkaitan secara langsung dengan tujuan-tujuan yang dinyatakan di Seksyen (2):

    1. entiti-entiti dalam Kumpulan Syarikat-Syarikat UMW;
    2. pembeli-pembeli dan pengganti-pengganti hak milik yang sebenar atau berpotensi perniagaan atau saham UMW (secara keseluruhan atau hanya sebahagiannya) (termasuk penasihat-penasihat dan wakil-wakilnya) sebagai akibat daripada satu penjualan perniagaan, pelupusan, perolehan, penggabungan atau penyusunan semula yang berpotensi, dirancang atau sebenar;
    3. “dealer” diberikuasa UMW, pengedar-pengedar UMW yang diberikuasa dan pembekal alat gantian UMW;
    4. bahagian-bahagian atau agensi-agensi kerajaan, pihak-pihak berkuasa statutori dan pengawal selia industri;
    5. mana-mana orang yang mana kami adalah diwajibkan atau diperlukan di bawah undangundang untuk berbuat demikian atau sebagai respons kepada satu agensi kompeten kerajaan, perintah mahkamah,proses undang-undang atau undang-undang;
    6. agensi-agensi penguatkuasa undang-undang;
    7. pihak-pihak ketiga yang kami lantik untuk membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan atau produk kepada kami atau bagi pihak kami (termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat,juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, pembekal perkhidmatan, syarikat percetakan, syarikat telekomunikasi, kontraktor, penganjur acara dan latihan dan lain-lain pembekal);
    8. mana-mana penjamin kepada kemudahan kredit,akaun kredit dan/atau  permohonan kredit yang  diberikan oleh kami kepada anda;
    9. ejen-ejen dan pembekal-pembekal perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan tujuan data peribadi dikumpul, termasuklah perkhidmatan-perkhidmatan pemprosesan data;
    10. mana-mana individu di bawah kewajipan kerahsiaan dan/atau yang telah mengaku janji untuk memastikan data tersebut dirahsiakan;
    11. mana-mana pemegang serah hak sebenar atau berpotensi, peserta, sub-peserta(“subparticipant”) atau penerima pindahan bagi mana-mana hak atau obligasi UMW;dan
    12. pihak-pihak lain, yang anda telah memberikan persetujuan untuk menzahirkan data peribadi anda.

    (5) Laman web

    5.1 Pautan ke laman-laman web lain

    Pautan-pautan ke laman-laman web lain mungkin dibekalkan dalam laman web UMW untuk kemudahan dan maklumat anda. Laman-laman web ini mungkin mempunyai kenyataan privasi masing-masing dan UMW tidak mengawal, mencadangkan atau menyokong laman-laman ini dan UMW tidak akan bertanggungjawab ke atas laman-laman ini atau kandungankandungannya. Oleh itu, UMW menggalakkan anda untuk membaca polisi-polisi privasi yang terdapat dalam laman-laman web ini.

     

    5.2 Produk-produk atau aplikasi-aplikasi mengesan lokasi

    Produk-produk atau aplikasi-aplikasi mengesan lokasi menyampaikan maklumat lokasi anda kepada kami. UMW tidak akan menggunakan maklumat yang dihantar atau dibekalkan oleh anda selain daripada tujuan untuk membekalkan anda dengan perkhidmatan-perkhidmatan atau produk yang anda minta. Fungsi pengesanan lokasi adalah pilih masuk dan anda mempunyai kawalan ke atas penyertaan anda dan boleh menutup perkhidmatan-perkhidmatan ini pada bila-bila masa atau menyahpasangkannya.

    Sesetengah aplikasi mudah alih akan menggunakan Google Analytics (atau alat yang serupa) untuk membantu UMW melayan anda melalui produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan yang telah diperbaik dan semakan-semakan terhadap aplikasi mudah alih. Maklumat yang dikumpul tidak akan membolehkan UMW untuk mengenalpasti anda. Ia mungkin, bagaimanapun, membolehkan kami mengenalpasti, tanpa nama, perkhidmatan-perkhidmatan dan produk-produk yang paling kerap anda cari melalui aplikasi dan juga jenis peranti yang digunakan dan negara asal anda.

     

    5.3 Cookies

     

    Semasa mengakses laman web UMW, “cookies”, iaitu satu fail teks yang ditempatkan dalam ingatan komputer anda, mungkin digunakan. UMW mungkin boleh mengumpul maklumat berikut semasa anda melayani laman web kami dan / atau nama domain berkelayakan penuh yang mana anda mengakses laman web kami, atau secara alternatif, melalui alamat protokol internet (“IP”) anda:

    • tarikh dan masa anda mengakses laman web kami;
    • URL bagi sebarang laman web dari mana anda mengakses laman web kami; dan (iii) pelayar web yang anda guna dan halaman web yang telah anda akses.

    Sesetengah laman-laman web UMW mungkin memerlukan anda untuk membekalkan sebilangan maklumat terhad untuk membolehkan anda menerima produk dan perkhidmatan- yang diminta (i.e. nama, alamat emel, nombor perhubungan). Data peribadi ini hanya akan digunakan untuk tujuan-tujuan yang diingini sahaja, i.e. untuk membalas mesej anda atau membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta.

     

    (6) Hak untuk mengakses dan membetulkan data peribadi

     

    Anda mempunyai hak untuk mengakses dan membetulkan data peribadi anda yang kami pegang. Kami akan melakukan sedaya upaya untuk memastikan data peribadi anda adalah tepat dan terkini dan justeru itu kami meminta agar anda memaklumkan kepada kami secara terus melalui butir-butir perhubungan yang dibekalkan dalam Seksyen (7) di bawah sekiranya terdapat sebarang perubahan kepada data peribadi anda.

     

    (7) Mengehadkan pemprosesan data peribadi, pertanyaan lanjut dan aduan

     

    Sekiranya:

    • anda ingin membuat permintaan untuk mengakses atau membetulkan data peribadi anda;
    • anda ingin mendapatkan maklumat lanjut tentang cara untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda;
    • anda mempunyai sebarang pertanyaan; atau
    • anda ingin membuat aduan berkenaan dengan data peribadi anda, anda boleh menghubungi:-

    PDPA Personnel

    Telefon : 603-5163 3800 ( Isnin ke Jumaat dari 8.30am – 5.00 pm tidak termasuk cuti am)

    Email      : umwi_pdpa@umw.com.my                 

     

     

    Di mana anda memilih untuk menghubungi UMW melalui telefon, sila juga menghantar e-mel kepada UMW untuk pengesahan dan tujuan rekod UMW. UMW akan terus menangani isu anda secepat yang dapat dilaksanakan selepas menerima permintaan anda. Apa-apa permintaan untuk akses atau pembetulan data peribadi mungkin dikenakan bayaran dan akan tertakluk kepada undang-undang perlindungan data yang berkuatkuasa di Malaysia.

    (8) Konflik

    Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia Notis i ini ,versi Bahasa Inggeris Notis ini  akan mengatasinya.